Hogyan tervezd meg a weboldalad? - peterteszary.com
Ingyenes Konzultáció
Support

Hogyan tervezd meg a weboldalad?

2021.06.15.

Hogyan tervezd meg a weboldalad?

Mielőtt felépítjük, vagy felépíttetjük valakivel a weboldalunkat érdemes megtervezni, hogy mit is szeretnénk.

Íme néhány kérdés, ami hasznos lehet a tervezéshez:

• Miért készül az oldal, mi a célja?
• Ez egy bemutatkozó oldal lesz?
• Esetleg egy blog?

Ez esetben meg kell határozunk, hogy milyen menüpontok lesznek, mit szeretnénk bemutatni? Ha például ez egy céges bemutatkozó oldal akkor a menü például így néz ki:
• Kezdőlap
• Rólunk
• Munkáink
• Blog
• Kapcsolat

Egy személyes blog?

Akkor ez esetben sokszor nem is kell más, csak a bejegyzések gyűjtőoldala, esetleg egy rólam vagy bemutatkozó oldal és egy kapcsolat rész.

Ki a célközönség?

Tudjuk-e, hogy kiknek készítjük az oldalt? Szakmai közönségnek? Az átlag felhasználóknak? Ez már csak azért is fontos, hogy a szövegezés mennyire legyen szakmai? A túl sok szakzsargon elriaszthatja a látogatókat, ha pedig szakmai vagyis hozzáértő közönségnek készül az oldal akkor viszont jól jöhet a „szakmai” szószedet.

Milyen korosztály?

(ez fontos lehet az elrendezés, szövegezés, design miatt)
Itt ismételten fontos, hogy tisztában legyünk a közönséggel. Ha fiataloknak ajánljuk az oldalt, akkor a kinézetének is olyannak (fiatalosnak) kell lennie. Viszont ha egy idősebb korcsoportnak, akkor lehet, hogy konzervatívabbra kell vennünk a figurát. Például egy 60-as korcsoportnak nem biztos hogy imponál a koponyás háttéren tetovált fotókkal operáló honlap.

Mi a téma?

Mivel foglalkozik a honlap? Mert ha például gyerekeknek szóló dolgokkal, akkor vidám színek kellenek és szintén nem feltétlenül javasolt a koponyás háttér használata.

Magunknak készítjük?

Ha magunknak készítjük, akkor jóval szabadabban vehetjük a honlap fejlesztését.

Másnak készítjük?

Ha ügyfél számára készül az oldal, akkor bizony pontosan le kell fixálni még a kezdetekkor az elvárásokat, mi a pontos brief etc… Mert könnyen elveszíthetjük az ügyfelet, ha a pontos kritériumok és határidő nem tisztázott.

Mire akarjuk használni?

Értékesítés, bemutatkozás, csak legyen egy honlapunk, valamit árulunk rajta?
Érdemes első körben átgondolni a menüpontokat. Ez egy hasznos vonalvezető lehet annak kapcsán, hogy majd miként állítjuk össze a tartalmunkat. Alapeset, hogy van egy kezdőlap, ahová először érkezik a látogató. Itt érdemes figyelemfelkeltő dolgokat elhelyezni azzal kapcsolatban amiről az oldal szól. Például fejlécet, rövid szöveges és/vagy képes blokkokat, hogy mivel foglalkozunk. Esetleg egy videót, korábbi ügyfelektől véleményeket…
A többi menüpont tartalma teljesen specifikus. Függően attól, hogy mi a cél. Ha egy blogot vezetünk, akkor kell egy blog menüpont, ami az általunk írt cikkeket, bejegyzéseket összegyűjti.

A “Rólunk” menüpont természetesen minket mutat be, csak egy egy kicsit részletesebben. Ott már lehet több kép, több szöveg, érdekességek stb.

A “kapcsolat” menüpont is igen egyértelmű, hiszen itt az elérhetőségeinket tehetjük közzé. Legyen az email, telefonszám, vagy Social Media felület.

Egy plusz hasznos módszer, ha lerajzoljuk milyen pontjai lesznek az oldalunknak. Ha ilyen módon sikerül vizualizálni az elrendezést és a kinézetet, akkor az számunkra is nyilvánvalóvá tesz dolgokat, illetve ha ezt továbbítjuk a fejlesztőnek, akkor már ő is látja az elképzeléseinket. Nyugodtan ragadjunk papírt és ceruzát ha egyelőre csak ilyen eszközünk van hozzá. Már ez is nagy segítség lesz. Rajzoljuk le miként képzeljük el. Melyik oldalon mi fog szerepelni. Hány főoldal és aloldal lesz. Ezáltal kirajzolódik az is, milyen tartalmat, szöveget, képet kell összekészítenünk a munka elkezdéséhez.

 

 

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!