Mi azok a WordPress pluginek? - peterteszary.com
Ingyenes Konzultáció
Support

Mi azok a WordPress pluginek?

2021.11.25.

Címkék: Pluginek, WordPress

Bevezetés a WordPress pluginek világába

Ebben a bejegyzésben a pluginekkel fogunk megismerkedni. Mint azt a korábbi posztokban már jeleztem, ez a blog azzal a céllal (is) jött létre, hogy közérthető konyhanyelven próbálja meg közelebb hozni a WordPress világát azokhoz, akik sosem találkoztak még vele.
Edukáló jelleggel igyekszem iránytűt tartani a kedves olvasó elé, hogy könnyebb legyen tájékozódni ezen a területen a jövőben.
A pluginek más néven bővítmények különféle kiegészítőket jelentenek a WordPress keretrendszerhez.

De miért van szükség bővítményekre?

A WordPress alapvetően blogoláshoz lett fejlesztve, éppen ezért ezt az alapfunkciót (is) látja el. *Open Source mivoltának köszönhetően azonban sok fejlesztő elkezdet plugineket, bővítményeket fejleszteni hozzá. Ezek a kiegészítők azt a célt szolgálják, hogy további funkciókat adjanak a WordPress eszköztárához. Kicsit olyan mint a svájcibicska. Tehát tulajdonképpen a funkciókat lehet így kibővíteni. Például Zárt előfizetői rendszer létrehozása, vagy oktatási platform is készülhet egy plugin segítségével, esetleg online hírportál, stb. Ezeket az extra funkciókat a bővítmények teszik lehetővé.
*(Az Open Source nyílt forráskódot jelent. Vagyis a WordPress forráskódja (DNS-e) bárki számára szabadon hozzáférhető)
Így jöhetett létre a WordPress bővítmények végeláthatatlan sokasága. A mai napon (2021-11-24) a WordPress.org oldaláról 59,512 ingyenes plugin tölthető le. Döbbenetes szám.

Ingyenes WordPress plugin?

No igen. A pluginek között léteznek ingyenes és fizetős pluginek. Ezeket és a kapcsolódó miérteket meg is nézzük gyorsan. Hogyan lehet egy plugin ingyenes? Az Open Source (egyik fontos) lényege hogy mindenki számára elérhető. ezért sok fejlesztő azért készít ingyenes bővítményt, hogy másoknak segítsen. Sokan gyakorlás, netán szórakozásképpen teszik ugyan ezt. Amikor ezt a bejegyzést írom, én magam is a bővítmény fejlesztésének menetét tanulom. Így valószínű az első elkészült bővítményem ingyenesen elérhető lesz bárki számára, és valószínűleg keveset, vagy kifejezetten csak 1 dolgot fog tudni.

Fizetős WordPress plugin!

Természetesen ahol kereslet van… Ott megjelentek azok a cégek, szervezetek, szabadúszók, akik a lehetőséget meglátva, elkezdtek fizetős bővítményeket fejleszteni. A fizetős bővítményekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ahol fizetsz valamiért, ott el is várhatod, hogy értéket kapsz. Vagyis, folyamatosan update-lik (továbbfejlesztik) a bővítményt, ezáltal rendszeres frissítések érkeznek hozzá. Ha fizetsz érte, akkor Support is jár mellé, tehát ha bármi probléma történik a pluginnel, vagy valami nem működik megfelelően, akkor a Support tud a segítségedre lenni. (én is ezért vásárolok mindig eredeti plugint a fejlesztőtől). A fizetési mód többféle lehet. Léteznek úgynevezett LTD lifetime licence-k. Ezek “élethosszig” tartó előfizetések. Ha nem is a te életed végéig, de a cég életének végéig tartanak. És léteznek havi vagy éves díjfizetéses bővítmények is.

Ha nem a sajátod a bővítmény, vagyis nem vetted meg, hanem tört vagy mások által vásárolt plugint használsz, esetleg kaptál egy licence-t akkor fennáll annak a veszélye, hogy probléma esetén nem tudsz kihez fordulni hiszen “nem a te nevedre van vásárolva a termék”. A másik eset amikor valaki megszünteti ezt az előfizetését és te nem kapsz rá többé frissítést. Hogy ez miért veszélyes, arról egy másik bejegyzésben mesélek. De simán lehet a tört bővítménynél, hogy a töréssel olyan biztonsági rést hoztak létre amivel támadhatóvá válik a weboldalad és még sorolhatnám.

Tehát amikor Weboldal készítésbe vágod a fejed, akkor már tudni fogod, hogy amennyiben valamilyen speciális kérésed lenne, akkor az elképzelhető, hogy valamilyen fizetős plugin formájában tud a honlapodba épülni éppen ezért megnövelheti a költségeket. Egyszeri, havi vagy éves szinten.

Na jó, de ha van ingyenes és ilyen sok, akkor biztos meg lehet oldani valahogy nem?

Ezt mindjárt kifejtem. A bővítmények díjazásánál van még egy verzió is. Amikor a plugint ingyenesen is használhatod, de csak korlátozott funkciókkal. Itt is azt kell szem előtt tartani, hogy kiszolgál bizonyos igényeket, de a prémium dolgokért minden bizonnyal fizetni kell. Nézzünk egy egyszerű példát. A WooCommerce ami a WordPress-hez kapcsolható webáruház modul, ingyenes. Vagyis, te ingyenesen tudsz webáruházat nyitni. De nézzük tovább. Ha megvan a webshopod, akkor Ahhoz még egy csomó minden kell. Payment processor, vagyis egy olyan bővítmény ami lehetővé teszi az online fizetést (hacsak nem a PayPalról van szó). Itt már elképzelhető, hogy fizetned kell a bővítményért, attól függően kit választasz. (pl. a SimplePay fizetős). Lehet, hogy különleges szűrőt akarsz elhelyezni a shopban (mert mondjuk te egy többdimenziós szűrőt akarsz elhelyezni, ami színek és márkák kombinációjára is szűr (lehet, hogy van ilyen ingyenesen csak a példa miatt hoztam ezt)). Ezt egy spéci bővítménnyel teheted meg aminek van egy egyszeri vagy éves díja. A sort tovább lehet folytatni és ennek csak a képzelet, illetve a pénztárca szab határt.

Ezért nem lehet, vagy nagyon nehéz konkrét tervezés és egyeztetés nélkül árajánlatot adni. Mert még a legalaposabb ajánlatok esetén is bele lehet szaladni olyan dolgokba, amiről azt hitte az ember, hogy ez minden mai webshopnál már alapfunkciónak kell, hogy legyen, majd kiderül, hogy mégsem az.

Nos, mostanra szerintem már kapiskálod, hogy mik azok a bővítmények.

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!