Mi változott a weboldalamon és miért? - peterteszary.com
Ingyenes Konzultáció
Support

Mi változott a weboldalamon és miért?

2023.02.25.

Mint szinte minden évben, így 2023-ban is változtattam néhány dolgot a weboldalamon. Ennek az az oka, hogy szeretem az újdonságokat, szeretek mindig valamit fejleszteni a dolgaimon. Hiszen az ember változik, fejlődik, érik behatások aminek hatására szeretne jobb és jobb lenni. Idén sem volt másképp. Vagyis az év végén gondoltam egy kis frissítésre a designban és backend oldalon egyaránt. A korábbi oldalam egy Tailwind alapú CSS keretrendszeren alapult. Az OxyMade-el alakítottam ki az oldalam kinézetét.

Ezzel párhuzamosan, sok helyen olvastam, láttam, hogy egyre több sitebuilder használja az Automatic CSS-t. Mindenhonnan ez folyt. Éppen ezért, és mert nem szeretem azokat a dolgokat amiket nagyon sokan hype-olnak, illetve túl sokan használnak, nem álltam be az elején a dologba. De most mégis valami változást szerettem volna, és ezúttal ez volt a helyes döntés. Miért? Mert az Automatic CSS egyszerűen zseniális. Abból a világból jövök, ahol általában mindennek pixel-pontosnak kell lennie, de mivel az én saját oldalamról volt szó, ezért megengedhettem annyi kényelmet, hogy nem erre hagyatkozom ezúttal. E helyett, inkább kihasználtam az Automatic CSS adottságait, hogy sok-sok “piszkos munkát” elvégez helyettem. De mit is jelent ez?

Kezdjük az alapoktól…

A korábbi oldal ezekből a főbb elemekből állt össze:

A Stack főbb elemei (pluginek)

  • Oxygen Builder
  • OxyMade
  • Scripts Organizer
  • Advanced Custom Fields
  • CPT (Custom Post Types)
  • Mautic (Form integráció)

Fontos volt, hogy az oldalam minél kevesebb bővítményt használjon, minél tisztább legyen a kód, és minél gyorsabb legyen. Ennek fényében igyekezem minden olyan bővítményt redukálni amire nincsen szükségem. Tehát alapvető volt hogy a jelenlegi 27 bővítményt kikukázzam és helyettük olyan megoldást találjak ki ami ellátja a feladatát bővítmény nélkül is. Miért? Mert szinte mindent (is) meg lehet oldani bővítményekkel, de szeretem, ha egy oldal minél áttekinthetőbb, minél natívabb ha lehet így fogalmazni. Persze akkor mindent bele is kódolhattam volna. Hogy miért nem így tettem, erre egy másik cikkben térek ki.

A szinek tekintetében a PHP Storm nevű IDE színeit vettem alapul. Megtetszett. Kontrasztos és letisztult. A különböző bonyolult alakzatokat is elhagytam most. Számtalan konkurens oldalt néztem át, és megjegyeztem mik azok az elemek amik nem tetszenek. Első sorban nem akartam mindenhova szöveget tenni. Pontosabban a konkurenseknél azt láttam, hogy szöveg-szöveg hátán. SEO megfontolásból értem a dolgot, de ügyfél élmény szempontjából nem. Ami ugye szintén egy SEO faktor. Ha túl sok az információ, a látogató nem fogja végigbogarászni és elnavigál. Éppen ezért egyértelmű és áttekinthető kezelés szerettem volna az oldalra.

Természetesen folyamatosan módosul a tartalom, mert újabb és újabb kiegészítéseket implementálok, de azokat szeretném úgy megtenni, hogy követhető és konzisztens legyen a tartalom.

Tehát lecseréltem pár dolgot:

  • Automatic CSS – CSS keretrendszer
  • Meta Box – CPT és Custom Field-ek.
  • Piotnet Forms (Kapcsolat és hírlevél feliratkozás API-n keresztül)
  • WP CodeBox – Custom Codes, Scripts, snippets.

Ezek segítségével egy csomó bővítményt ki tudtam dobni az előző felállásból. És ennek rettentően örülök.

Remélem, hogy nektek is tetszeni fog.

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!