Sablon vagy egyedi design? - peterteszary.com - blog
Ingyenes Konzultáció
Support

Sablon vagy egyedi design?

2021.06.15.

Sablon vagy egyedi design?

Ezt azt gondolom, hogy mindig egy örökzöld kérdés marad. De miről is van szó? Nos, a WordPress alapú honlapokra az évek során számtalan sablon vagy más néven téma készült. Ezek a sablonok adják tulajdonképpen az oldalak kinézetét és sok esetben behatárolják az oldalak funkcióit.

A sablonokat bárki megvásárolhatja és telepítheti a honlapján amennyiben ért hozzá. Ez egy egyszerűbb és gyorsabb fajtája a honlap fejlesztésnek és talán elsőre költséghatékonynak is tűnhet. Viszont, később merülnek fel majd az apróbb kérdések, kérések amelyek sokkal drágábbá tehetik az oldal elkészítését hosszútávon.

Ez azért van, mert ezek a sablonok annyit tudnak amennyit mutatnak, hogy nagyon sarkosítsam a dolgot. De mondok pár egyszerű példát amely talán könnyebben érthetővé teszi a dolgot. Példaként az adott sablon nem tud webáruházat kezelni, mert nincs ilyen modulja. Ekkor sokkal többe kerül egy fejlesztőt felkérni hogy fejlessze le a webáruházat kezelő részét a sablonnak. De mondok mást. Sok esetben az ügyfél a már készülő honlapnál szembesül azzal, hogy ez vagy az (pl. megosztás gomb, nem megfelelő blog elrendezés) nem szimpatikus a számára.

Turkálás a kódban

Ekkor megint csak a fejlesztőt kell megkérni a módosításokra, mert itt bizony a sablon forráskódját kell átszerkeszteni, hogy a kívánt formát érjük el.

A példák száma végtelen, de az végeredmény ugyan az: Bár a sablont olcsóbb megvásárolni, mégis amikor felmerülnek az extra igények, akkor az jóval megnövelheti a honlap költségeit, hiszen plusz fejlesztésekre van szükség, és a fejlesztők egyébként sem szeretnek „más kódjában turkálni”.

A sablonokat általában rendszeres időközönként frissítik. Ennek több oka is van, de ebbe itt most nem mennék bele. Ezért ha a sablonunkban módosítások történnek, akkor az a frissítéssel felül íródhat. Persze erre is van megoldás.

Child theme

Ugyan a sablonunkból származtatható úgynevezett child-theme amely az eredetitől különállóan „hozzáadja/hivatkozza” a módosításokat a fő-sablonuknkhoz. Viszont mi azt nem mindig tudjuk, hogy a sablon mely része módosul egy frissítésnél. Általában ezek a sablonok úgy vannak elkészítve, hogy a kód módosításánál a „core” vagyis a mag/alap kódrész nem módosul, vagy nincs kihatással az egyéb hozzáadott dolgokra. De ebben sosem lehetünk száz százalékig biztosak. Az ördög nem alszik.

Én magam az egyedi design híve vagyok, mert akkor a fejlesztő pontosan tudja, hogy mi alkotja a honlapot. Milyen moduljai vannak és miként tud módosítani, hozzáadni, vagy elvenni. Ez egy picit lassabb folyamat és folyamatos kapcsolattartást igényel az ügyféllel, de ha egyszer elkészül, akkor azután bármilyen egyéb módosítás, jóval egyszerűbben eszközölhető mint a fentebb említett verziónál.

Tehát én ezért teszem le a voksom az egyedi design mellett.

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!