Mennyibe kerül egy weboldal elkészítése? - peterteszary.com
Ingyenes Konzultáció
Support

Mennyibe kerül egy weboldal elkészítése?

2024.06.06.

Bevezetés

Mennyibe kerül egy weboldal elkészítése?

Általában ha az ember szeretne fejleszteni valamit, létrehozni, felújítani, bármit tenni egy adott dologgal, akkor elsődleges szempontként merül fel az, hogy miként lehet ezt minél olcsóbban, költséghatékonyan kivitelezni.

Nincs ez máshogy a weboldalak elkészítésével sem. Itt is fő szempont, hogy minél olcsóbban jöjjön ki egy weboldal létrehozása.

A „webes” szakma igencsak hullámzó az árak tekintetében. Nincs egységes szabályozás, hiszen mindenki maga dönti el, mennyiért dolgozik. Ebből adódóan nagyon sokféle árajánlattal találkozhat az ember. 100.000 forinttól akár 1.5 millió forintig egy egyszerű oldal esetén.

Mi alapján lehet eldönteni melyiket válasszam?

Nos, érdemes tájékozódni a kivitelező korábbi munkáiról, az ügyfelek véleményéről, illetve, hogy milyen eszközökkel dolgozik. Ahogyan sok szakmában úgy itt is akad majd olyan, aki olcsóbban vállalja el a munkát. De ez nem biztos, hogy minden esetben jó. Lehet, hogy később sokkal többe fog kerülni. Én magam például autószerelővel jártam így. Nagyon gyorsan kellett megoldani valamit. Szerencsére az autószerelőm éppen ráért és gyorsan megcsinálta, olcsón az adott hiba javítását. Majd másnap jelentkezett ugyan az a probléma. El kellett vinnem egy másik műhelybe az autót, ahol a tízszeresét fizettem ki a korábbi javítási összegnek, de azóta hibátlanul működik az autó.

Ezzel a kis történettel szerettem volna megmutatni, hogy milyen különbségek lehetnek.

De nézzük ezt a weboldal készítés szempontjából. Sok esetben az ügyfelek egyáltalán nem tudják, hogy egy weboldal elkészítése kapcsán, milyen és mekkora előzetes tanulás, gyakorlás kell ahhoz, hogy minőségi munkát tudjunk kiadni a kezünkből.

Egy weboldal elkészítése, heteket is igénybe vehet, függően az oldal komplexitásától. Tehát, nézzük akkor teoretikusan:

Egy egyszemélyes vállalkozás, két-három weboldalt tud elkészíteni egy hónapban, úgy hogy az tényleg ne legyen összecsapva, oda legyen rá figyelve. De ahhoz, hogy folyamatosan tudjon bevételre szert tenni, és mert sokszor nem érkezik időben a tartalom, van, hogy projektek összecsúsznak. Vagyis ez a két-három oldal egyidejű építése, valójában csak egy idea. A valóságban ez sokszor nyolc-tíz projekt is lehet egyszerre, ahol azon balanszírozik a fejlesztő, hogy minden igényt kiszolgáljon és még pénzénél is legyen. Hiszen, ha minden simán megy, akkor is ott van még, hogy csúszik az ügyfél a kifizetéssel.

Tegyük hozzá azt is, hogy a befolyt összegből, vagyis a bevételből még a kötelező járulékokat és a könyvelőt is be kell fizetni, sok minden mással egyetemben, de erről majd később.

Tegyük fel, hogy megkeresés érkezik. Erre pedig az előzetes egyeztetés után készül egy árajánlat.

Alkalmanként előfordul, hogy az ügyfél ledöbben egy-egy árajánlat láttán amikor szeretné valakivel lefejlesztetni a saját weboldalát. Egy átlagos weboldal 300.000-400.000 forintba kerül. Természetesen ezt fejlesztője válogatja. Tehát ha pontosabb (kevésbé pontosabb) szeretnék lenni 100.000 forinttól a csillagos ég a határ. Külföldi piacon ez még drágább. De miből is áll össze ez az ajánlat tulajdonképpen?

Nos, rengeteg összetevő van amelyből néhányat igyekszem bemutatni a következő sorokban.

Tapasztalat és tudás:

Sokan úgy vannak vele, hogy ők nem fizetnek ilyesmiért, majd ők megcsinálják. Ennek általában az szokott lenni az eredménye, hogy a fejlesztés végül egy szakembernél köt ki, mert rájön az ügyfél, hogy mégsem olyan egyszerű ezt megcsinálni. Általában már ott elakad a dolog, hogy miként kezdjen hozzá. Más esetben a fejlesztőhöz már egy olyan fejlesztés jut el, amely több sebből vérzik és foltozni kellene. Ilyenkor a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az oldalt “újrahúzni”. Nem véletlen, hogy akinek ez a munkája, az már több évet, sok-sok időt, pénzt és türelmet ölt bele abba, hogy fejlessze magát és a megfelelő ismeretekre tegyen szert. Én személy szerint 2016 óta foglalkozom WordPress weboldalak készítésével és a mai napig, minden egyes nap tanulok valami újat, követem a trendeket, videókat nézek, fórumokat olvasok, kurzusokat vásárlok, hogy mindig naprakész legyen a tudásom azzal kapcsolatban amit csinálok.

Konzultáció:

A konzultáció az a folyamat, melynek során felmérjük az ügyfél igényeit. Aki már részt vett konzultáción, mondjuk több alkalommal is, az tudja, hogy minden ügyfél más. Meg kell találni a közös hangot. Tudni kell feltenni a megfelelő kérdéseket, hogy kiderüljön az ügyfél tulajdonképpen mit is szeretne. Mennyire lesz komplex az oldal? Milyen funkciói lesznek? Milyen lesz a design? Közben természetesen már pörög a fejemben, hogy mit és hogyan fogok megoldani a fejlesztés során, hogy ezáltal lássam mennyi munka lesz vele, és mi az az ár, amiért elvállalom a munkát. Természetesen sok esetben vannak olyan vakfoltok, amit nem tudom még miként fogok megoldani (pl. egy-egy funkció), de ha a projekt többi 90%-át „láthatóan” meg tudom oldani, akkor igyekszem úgy allokálni erőforrásokat az árajánlatban, hogy mindenki jól járjon. Nem célom átverni az ügyfelet, éppen ezért szoktam is közölni ha “vakfolt” van a projektben. Így mindenki számára tiszta, mi a kényes pont a fejlesztés során. Természetesen a konzultáció is idő, ami idő alatt fejlesztéssel is foglalkozhatnék. Az új projektek kapcsán a konzultációim ingyenesek természetesen.

Tervezés:

A tervezés egy nagyon összetett folyamat. Látnom kell a menüstruktúrát magam előtt. Melyek lesznek az oldalak, melyek lesznek az egyedi bejegyzéstípusok, milyen egyedi mezők lesznek? Milyen egyéb dinamikus tartalmak lesznek? Az oldalnak mely részét szeretné majd módosítani a felhasználó a jövőben? Milyen megoldásokkal készüljön el az oldal? Milyen elrendezésűek lesznek a weboldal egyes elemei? Milyen a színvilága? Milyen betűtípust fogunk használni? Van-e tárhelye? Ha nincs, akkor hol legyen a tárhely? És ezek még mindig elméleti kérdések. Itt már ugye kell némi tipográfiai, design elméleti, színelméleti, rendszer tervezési ismeret is.

Árajánlat:

Itt már időközben el tud készülni az árajánlat. Amit szintén idő megírni, hogy minden részletesen fel legyen tüntetve, a későbbi vitákat elkerülve.

Sok esetben edukálni is kell az ügyfelet, mert az árajánlatban olyan fogalmak szerepelnek, ami nem egyértelmű elsőre. Ezt természetes. Én sem vagyok tisztában sokszor, ha megkapom a számlát az autó vagy gázszerelőtől, hogy melyik tétel mit is jelent. Ugyan ez érvényes az orvosi leletekkel. Nincs ezzel semmi gond. Minden esetre ez az edukálási folyamat is időt emészt fel. Ez benne van a pakliban.

Szerződés elkészítése:

A szerződést is időbe telik elkészíteni. Ennek tartalmaznia kell minden olyan mozzanatot, amely transzparenssé teszi a feladatokat a megrendelő és a kivitelező számára és mind a két felet védi egyaránt. Ha ez sikeresen aláírásra kerül, akkor kezdődhet a munka érdemi része.

Újabb tervezési folyamat:

A fentieket mind “papírra is kell vetni”. Ezután jön egy ágrajz, vagy folyamatábra, ahová felrajzolom a végleges menu struktúrát, esetleges user journey-ket, felhasználói folyamatokat.

Majd ezután, elkészül a wireframe, azaz a drótváza az oldalnak. Itt még csak az elrendezés van meg, némi dummie content-el, azaz még nem a tényleges tartalommal, csak helykitöltőkkel. Így látható, nagyjából milyen elrendezése lesz a weboldalnak. Ezek után következik a prototípus, ami már ténylegesen úgy néz ki mint a végleges oldal. Ezért optimális esetben (és külföldön) annyi pénzt kérnek el, mint magáért a weboldalért. Hiszen ez már egy olyan prototípus, amelyet az ügyfél végig is tud kattintani és a különböző képernyőméretekben is elérhető.

De mi szükség a prototípusra, ha külön el kell készíteni a weboldalt is? A kérdés jogos, és a kezdetek kezdetén én is felesleges munkának tartottam. De az idő bebizonyította, hogy igenis szükséges. A kis projekteknél is. Még ha nem is a teljes oldal készül el ilyen formában, néhány statikus oldalt és dinamikus tartalmat igenis érdemes és meg kell csinálni! Miért? Mert egy a Fima vagy Adobe XD segítségével készült design terven egyszerűbb elvégezni a módosításokat mint egy már fejlesztés alatt álló oldalon. Ismerjük ezeket. A logó legyen kicsit nagyobb, ez legyen egy kicsit zöldebb… Éppen ezért, jobb ha még a tervben nyeri el a kívánt formát az oldal, mint ha menet közben kell módosítani. Egyrészt frusztráló, másrészt kontraproduktív, ha menet közben oda-vissza ugrálunk a feladatok között. Sok esetben egyébként ezt még a terv ellenére sem lehet 100%-osan kikerülni.

A tervezés során azt is figyelembe kell venni, össze kell írni, hogy milyen bővítményekre, témára stb. lehet szükség. Már ezek fényében is változhat az ár, de erről később.

A tervezéssel is mint láthatjuk, napok mennek el.

Erőforrások

A fejlesztés során természetesen kellenek olyan erőforrások amelyek pénzbe kerülnek. Itt most nem az olyan infrastrukturális dolgokról beszélek mint a számítógép, operációs rendszer, képszerkesztő és egyéb szoftverek, nyomtató, nyomtatópatron, benzin ha ki kell szállni a konzultáció miatt, egyéb rezsiköltségek mint például a telefonszámla (volt olyan ügyfél akivel egy hónapban 9 órát beszéltem telefonon), internet. Hanem például olyanokról mint fejlesztői szerver, amelyet minden hónapban fizetni kell, különböző cloud szolgáltatások, ahol adatokat kell tárolni, CRM rendszerek a projektek és a kapcsolódó dokumentációk kezelésére, domainek, havidíjas szoftverek, etc. Ez is mind költség.

És akkor a fejlesztés. Bár a WordPress keretrendszer maga ingyenes, de ahhoz, hogy ellássuk szupererővel programozói tudás és bővítmények is szükségesek, hiszen alapvetően blogolásra lett tervezve. A kezdetek kezdetén amikor elkezdtem, mindent ingyenesen bővítményekkel próbáltam megoldani, ami lássuk be, vagy sikerül vagy nem. Az ingyenes bővítmények általában azért ingyenesek, mert valaki puszta önzetlenségből lefejlesztette őket, vagy mert van belőle prémium verzió is. Ha nincsen belőle prémium verzió, amiért fizetni kell, akkor előfordulhat, hogy vagy silány minőségű a bővítmény, vagy egy idő után nem fejlesztik tovább, hiszen nem profitábilis. Akkor minek is folytassa a fejlesztését a fejlesztő. Tehát, amikor csak tehettem, a jó minőségű és az ügyfelek projektjeinek fejlesztése során sokszor felmerülő bővítményeket megvásároltam. Éppen azért, hogy minden (általában) felmerülő ügyféligényt ki tudjak elégíteni, illetve, hogy ne kelljen mindig függenem valakitől vagy valamitől. Ha úgy tetszik a bevételeim egy részét visszaforgattam eszközökbe, hogy emeljem a munkám minőségét, és az ügyfeleknek is valami pluszt adjak, még ha nem is tudják, vagy értik, hogy a weboldalaikhoz milyen prémium eszközöket kapnak pluszban (részben ezért is íródik ez a cikk). A bővítmények lehetnek éves, havi díjasak, vagy úgynevezett LTD-k (lifetime licence) amely életre (legalábbis a fejlesztői támogatás megszűnéséig) szól.

A következő listában mellékelem az általános listát amely tartalmaz néhány általam a projektek során gyakran használt bővítményt, illetve azok jelenlegi árát dollárban és forintban. Mindezt csak a szemléltetés kedvéért. Ha ezeket leosztjuk egy-egy projektre és kivonjuk az árajánlatból, akkor látható, hogy mennyi mindent kap tulajdonképpen az ügyfél a fentebb leírtak mellé (hiszen egyébként meg kellene venni minden projekthez, ha minőségi alapanyagokból szeretné megépíttetni a weboldalát).

• Meta Box (3 oldalra szóló LTD (a többit évente kell fizetni, tehát ez a legolcsóbb LTD)) 299 dollár – 102.610 Forint (https://metabox.io/pricing/)
• Automatic css – (csak éves díjjal elérhető) 149 dollár – 51.133 Forint / év (https://automaticcss.com/pricing/)
• Happy Files Pro – 59 dollár – 20.247 Forint (https://happyfiles.io/#download)
• Piotnet Forms Pro – (csak éves díjjal elérhető) – 59 dollár – 20.247 Forint (https://piotnetforms.com/)
• WPCode Box – 59 dollár – 20.247 Forint (https://wpcodebox.com/pricing/)
• Oxygen Builder – 179 dollár – 61.429 Forint (https://oxygenbuilder.com/pricing/)
• Bricks Builder 79 dollár / év – 27.368 Forint / év (https://bricksbuilder.io/pricing/)
• OxyExtras – 149 dollár – 51.133 Forint (https://oxyextras.com/get-started/)
• WP GridBuilder 104.30 dollár – 35.793 Forint (https://wpgridbuilder.com/pricing/)
• 301 Redirects Pro – 49 dollár – 16.815.- Forint (https://wp301redirects.com/)
• Swis performance (csak éves díjjal elérhető) 30 dollár – 10.295 Forint (https://ewww.io/swis/)
• Ewww Image Optimizer (csak havidíjasan elérhető) 7 dollár – 2402 Forint (https://ewww.io/plans/)
• Squirrly SEO – (csak havidíjasan elérhető) 21 dollár – 7206 Forint (https://plugin.squirrly.co/wordpress-seo-pricing/)

Ez összesen: 426.925.- Forint

Természetesen a lista esetenként változik, de nagy vonalakban ezek az általános bővítmények, amelyeket egy “alap” weboldalnál használni szoktam. Mindenhol a legalacsonyabb csomagot néztem, és a legkisebb számú (1-3-7) weboldalra vonatkozik, ahol ezt lehetővé teszi a csomag.
Az árak természetesen változhatnak, de ezt a mai dátummal rögzítettem: 2023-06-28.

Zárójelben megjegyezném, hogy lehetőség van arra is, hogy az ügyfél vásárol egy sablont, amelyhez viszonylag olcsón hozzá lehet jutni. Viszont ezek a sablonok előre meghatározott funkciókkal és design elemekkel bírnak. Ezeknek a későbbi módosítása, továbbfejlesztése, további funkciók hozzáadása nehézkes és sok időt vesz igénybe. Tehát hosszútávon az is elképzelhető, hogy drágább lesz a leves mint a hús.

Vannak olyan kivételek amikor az ügyfél valami olyan funkciót szeretne, amihez olyan bővítményre van szükség ami nincs a repertoáromban. Ilyenkor azt az ügyfélnek kell megvásárolnia, de erről előzetesen mindig egyeztetünk és így hozhatja meg a döntést.

Fejlesztés

Majd végre elindul a tényleges fejlesztés, amikor is létrehozom a lokális és online fejlesztői környezetet, telepítem a WordPress-t, a bővítményeket, témát és mindent ami szükséges a projekthez.

A weboldalak esetében létre kell hoznom a globális színpalettát, telepítenem kell az oldalhoz lokálisan a betűtípusokat. Ilyenkor az adott betűtípust be kell szereznem, majd megfelelő eszközök segítségével integrálnom kell az weboldalba. A korábbi embeded megoldással importált betűkészletek használata helyenként már GDPR szempontból kifogásolható.

Létrehozom az oldalakat, bejegyzéseket, layoutokat (elrendezéseket), menüket és minden mást ami kell az oldalhoz. Létrehozom az egyedi bejegyzés típusokat (CPT – Custom Post Type) és a kapcsolódó egyedi mezőket (Custom Fields). Ezeket integrálom a layoutba, hogy a tartalmak dinamikusan legyenek kezelhetőek.

Tudni kell jól beállítani a permalinkeket (közvetlen hivatkozásokat) etc. Ezek fontosak az egyedi bejegyzés típusoknál is.

Az oldalt nem csak asztali nézetre, hanem a további breakponitokra (kijelzőméretekre) is optimalizálni kell, tehát egy layoutal jóval több munka van mint elsőre gondolnánk.

Nyelvesítés (többnyelvűség) esetén több nyelven is meg kell oldani a fentieket.

Az ügyfél az online fejlesztői környezetben követheti nyomon, hogyan fejlődik az oldala.

Tesztelés

A fejlesztés során és végén teszteljük az oldalt, hogy minden megfelelően működik-e, majd következik az élesítés, amikor is az oldal a végleges helyére kerül.

Ezután még van számos apró mozzanat, ami az oldal életre keltéséhez kell. Például a különböző integrációk:

Google Analytics – itt tudja nyomon követni az ügyfél a látogatók számát, viselkedését, konverziókat. Tehát adott esetben konverziós célokat is be kell állítani, amennyiben ilyen jellegű oldalról van szó. Ez azt jelenti, hogy a látogató valamelyik meghatározott cselekvését az Analytics konverziónak könyveli el. Például ha az ügyfél a weboldal kapcsolati űrlapján keresztül intézte a felénk irányuló megkeresést, az egy konverzió.

Meta Pixel integráció – A Facebook / Instagram követőkódjának integrálása az oldalba

Google Search Console integrálása
Technikai és On-Site SEO beállítások – Kulcsszókutatás, Metaadatok feltöltése, Képek ALT tag-einek elhelyezése etc. (Erről később bővebben is írok majd)

Lokális SEO beállítások (Erről később bővebben is írok majd)

Oldal biztonsággal kapcsolatos beállítások és oldal biztonsággal kapcsolatos bővítmények telepítése, beállítása.

Majd következik a számlázás és a projekt lezárása. Természetesen a megfelelő szolgáltatás érdekében a számlázó programnak is van némi költsége.

Azt még érdemes megjegyezni, hogy a vállalkozás működtetése olyan egyéb költségekkel jár, mint a könyvelő, TB hozzájárulás, Szociális hozzájárulási adó, Helyi iparűzési adó, Kamarai hozzájárulás stb. Ezeket csak azért kapcsolom ide, mert ahhoz, hogy szerződés írhassunk és számlát is kapjon az ügyfél, tehát biztosítva legyen ezen a fronton is, szükséges egy vállalkozást is működtetni.

Ehhez hozzá jönnek még a marketing költségek, hiszen érdemes hirdetni az új ügyfelek szerzéséhez, illetve számtalan olyan marketing tevékenység is ide tartozik amely sok időt emészt fel, de közvetlenül nem termel bevételt, viszont azokhoz is szükségesek bizonyos szoftverek.

Nos, nagyon leegyszerűsítve körül-belül ezek a komponensek azok, amelyekből összeáll egy árajánlat. A felsorolás nem teljes, de azt gondolom így már biztosít némi rálátást, hogy miért is annyi egy weboldal amennyi.

Záró gondolat

Utolsó gondolatként nem olyan rég volt nálunk egy gázszerelő, aki egy 40 perces munkáért 20.000 forintot kért. Személy szerint egy átlagos weboldallal 2-3 hetet is eltöltök amiért (komplexitástól és funkcióktól függően) nagyságrendileg 3-400.000.- forintot szoktam elkérni. Azt gondolom, hogy ezen dolgok ismeretében, már átértékelhető egy weboldal fejlesztésével kapcsolatos árajánlat.

Természetesen ha bármi észrevétel vagy kérdés felmerül a bejegyzéssel kapcsolatban, állok rendelkezésedre. Foglalj időpontot egy ingyenes konzultációra velem ITT!

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen érveim szólnak amellett, hogy saját weboldalad legyen? Olvasd el a “Miért nem elég, ha csak a közösségi média felületeken vagy jelen?” bejegyzésemet!

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!