Mi az a domain és mi az a tárhely? - peterteszary.com
Ingyenes Konzultáció
Support

Mi az a domain és mi az a tárhely?

2021.11.25.

Címkék: Domain, Tárhely

Mi az a domain?

Ebben a bejegyzésben a domain és a tárhely fogalmával fogunk megismerkedni. Mint azt a korábbi posztokban már jeleztem, ez a blog azzal a céllal (is) jött létre, hogy közérthető konyhanyelven próbálja meg közelebb hozni a WordPress világát azokhoz, akik sosem találkoztak még vele.

Edukáló jelleggel igyekszem iránytűt tartani a kedves olvasó elé, hogy könnyebb legyen tájékozódni ezen a területen a jövőben.

A domain más néven tartománynév egy IP-cím könnyen megjegyezhető szöveges verziója. Az IP cím pedig azt a számsort jelenti ahol mi (vagyis a weboldalunkat tartalmazó webszerver) elérhetőek vagyunk.

Egy IP-cím így néz ki: 192.168. 1.1 <– ez a HOME IP-cím vagyis amivel saját magunkra kereshetünk rá az éppen aktuális helyünkön – a saját routerünk elérhetősége.

A domain pedig arra szolgál, hogy ehhez az IP-címhez egy bárki által értelmezhető nevet/címet társítson. Például peterteszary.com.

Mi az a tárhely?

A tárhely pedig tulajdonképpen az a hely ahol a weboldalad “fizikálisan” van. Ez egy fizikai számítógépen, jelen esetben szerveren létrehozott tárterület, ami a te adott előfizetési csomagod szerint van méretezve (tárhely mérete) és konfigurálva (a weboldal futtatásához szükséges környezet). Ezekhez általában jár egy kezelőfelület is, ahol a levelezést, SSL tanúsítványt, szerverbeállításokat, FTP, PHP verziót stb. lehet beállítani.

Összegezve és egyszerűsítve

Tehát a domain az a cím, ahová kéred a pizzát, a tárhely pedig a ház ahol jóízűen elfogyasztod. Kicsit leegyszerűsített analógia, de így talán még könnyebb átlátni. Ezt a kettőt pedig össze kell kapcsolni egymással, hogy a futár biztosan jó helyre vigye a pizzát.

 

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!