Miért fontos a weboldal karbantartása? - peterteszary.com
Ingyenes Konzultáció
Support

Miért fontos a weboldal karbantartása?

2022.02.06.

Miért fontos a weboldal karbantartása?

Sok esetben azt látom, hogy az emberek elkészíttetik a weboldalukat, és nem gondolva a jövőre, hátradőlnek és élvezik az életet. Majd egy napon kétségbe esve keresik a fejlesztőt, hogy baj van. 

Az analógia hasonló mint a saját egészségünk esetében. Már csak akkor megyünk orvoshoz ha megbetegszünk. Ez nagyon szomorú, mert a megelőzés minden esetben hatékonyabb mint a kezelés maga. De kezdjük az elején.

A WordPress biológiája

A WordPress mivel egy nyílt forráskódú CMS rendszer, ezért a forráskódját többen írják, hogy mindig napra kész lehessen az aktuális technológiai változással (például programozási nyelvekhez adaptálódás ), illetve mindig csiszolnak rajta valamit, felfedeznek egy új hibát, biztonsági rést etc. 

A WordPress oldalakon használt témákkal és bővítményekkel is hasonló a helyzet. Ezekhez is mindig jönnek ki újabb és újabb frissítések. Ezek tartalmazzák azokat a javításokat melyek biztonságosabb teszik az oldalunkat. 

Továbbá ezek a frissítések tartalmazzák azokat az új funkciókat amelyeket a fejlesztők beleépítenek a bővítmény vagy téma új verziójába. 

A WordPress így öregszik és velünk ellentétben jobb és jobb lesz (ez a Gutenberg óta nem feltétlenül igaz).

 

Egészségtelen életmód

Mint miden a weben lévő dolog a WordPress weboldalunk is ki van téve támadásoknak. Ezeket az első körben úgy védhetjük meg a legjobban, hogy ha minden a weboldalhoz kapcsolódó témán, bővítményünk és úgynevezett core fájlunk naprakész. Ellenkező esetben már az alap óvintézkedések sincsenek meg. 

A frissítéseket természetesen elvégezheti a felhasználó maga is, de ugyan úgy mint egy Windows frissítésnél, itt is fennáll a lehetősége annak, hogy valami balul sül el és összeomlik a rendszer. Mert esetleg nem fut le a frissítés valamilyen okból, kompatibilitási probléma lép fel a bővítmények között, kompatibilitási probléma lép fel a szerveren (például PHP verziószám támogatottság etc.), és még több egyéb oka is lehet, hogy sikertelen lesz a próbálkozásunk.  Ezért kell minden esetben biztonsági mentést készíteni a weboldalunkról, ezért jó, ha ezt egy szakember végzi. Már van rutinja benne és ha nem is mindenre tudja a egyből a megoldást tudja, hogy hol kell keresni.

Nagytakarítás 

Minden minden másnak, az autónknak, a lakásunknak, az email fiókunknak, így a weboldalunknak is szüksége van nagytakarításra. Például, ha használunk cache bővítményt, úgy a cache-t is érdemes néha törölni (A cache bővítmény segít nekünk az oldalunk gyorsabb betöltődésében). A komment szekciót érdemes átnézni, mert hiába teszünk meg mindent elképzelhető, hogy a spambotok teleszemetelték a kommentjeikkel a blogunkat. A felesleges, vagy nem használt bővítményeket törölhetjük. A weboldal adatbázis tábláit is érdemes kitakarítani. Ez tartalmazza a revíziókat, amely a bejegyzések stb. korábbi verzióit tartalmazza. Ezek arra szolgálnak hogy alkalom adtán vissza lehessen állítani egy korábbi mentést például egy bejegyzésből. De a korábban telepített és azóta törölt bővítmények táblái is sok esetben itt maradnak, amelyek mára már nincsenek hasznunkra, csak az adatbázisban “foglalják a helyet”. A weboldal szemetesét is kiüríthetjük nyugodtan. Törölt cikkek, bejegyzések a lomtárban stb. 

A nem használt média fájlokat is érdemes lehet törölni a tárhelyünkön lévő szemét elburjánzása érdekében.

Tűzfal, malware és vírusirtó bővítmények lefuttatása. Ezek sok esetben automatikusan működnek, és nincs szükség beavatkozásra. Egy ilyen karbantartás alkalmával mégis lefuttathatjuk a biztonság kedvéért. 

 

Biztonsági mentés készítése 

Nem győzöm hangsúlyozni ennek a fontosságát. Bármi is történjen az oldalunkkal, ha van biztonsági mentésünk, akkor onnan mindig vissza lehet állítani a legutolsó mentett verziót. Statikus weboldal esetében is, amelyen nem történik tartalmi változás, érdemes havonta egy mentést elvégezni. Olyan oldalak esetén ahol pedig napi/heti szinten történik a tartalom feltöltése, ott hetente érdemes ezt megtenni. Természetesen olyan is van akinél ez minden éjszaka megtörténik egy alkalommal. 

Bár ez a bejegyzés csak részben érintette a WordPress weboldalak karbantartásának témáját, láthatjuk, hogy a karbantartás nem csak három kattintásból áll, és sok felelősséggel is jár. Sokan mégis hónapokig, évekig nem végeznek az oldalukon karbantartást. Természetesen mondhatják azt, hogy semmi baja nincs az oldalnak, de ez egy kicsit olyan mint az orosz rulett. Minden nap érkeznek frissítések, minden nap megpróbálhatják feltörni az oldalad. Minden nap lehet egy szerverhiba, vagy bármi más. Ha nincsen mentésed, akkor elúszott az egész weboldalad. Mindig lehet kockáztatni, de érdemes egy kicsit megbecsülni a honlapunkat és törődni vele, hiszen azért hoztuk létre, hogy minket prezentáljunk az online világban. Érdemes rászánni az időt és pénzt, hogy legalább egyszer egy hónapban elmenjünk az orvoshoz. Mert minden nap egy alma….

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!