Mire jó az SSL tanúsítvány? - Blog - peterteszary.com
Ingyenes Konzultáció
Support

Mire jó az SSL tanúsítvány?

2021.06.15.

Mire jó az SSL tanúsítvány?

Az SSL protokoll (Secure Socket Layer) a két kommunikáló fél (pl. kliens és szerver) közötti titkosítással és hitelesítéssel történő kommunikációt biztosítja.

Amikor például bankkártyaadatokat vagy személyes adatokat adunk meg egy honlapon, akkor az SSL tanúsítvány nyújt nekünk bizonyosságot arról, hogy ezek az adatok nem szivárognak ki és nem kerülnek harmadik félhez. Ezért fontos különösen azok az oldalak ahol valamilyen információcsere történik, hogy rendelkezzenek SSL tanúsítvánnyal.

Az SSL tanúsítvány segítségével az adataink titkosításon esnek át, amelyet csak a fogadó fél képes feloldani. Így biztosítva lehetünk afelől, hogy az adatokat nem lopják el.

2014. augusztus 6. óta a Google az SSL tanúsítvánnyal rendelkező oldalakat előnyben részesíti, így például a keresőmotorokban, mint amilyen a Google is, előrébb sorolódnak mint azok az oldalak melyek nem rendelkeznek ezzel a tanúsítvánnyal.

Arról, hogy az általunk látogatott oldal rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal, úgy győződhetünk meg, hogy a böngészőnkben azon a helyen ahol az URL-t vagyis a weboldal címét is beírjuk, láthatunk egy apró lakatot zárt állapotban. Ha erre a lakatra kattintunk az egerünkkel akkor további információkat is szerezhetünk a tanúsítványról.

Az SSL tanúsítvánnyal rendelkező oldalak már nem http:// hanem https:// előtaggal érhetőek el. Szintén az SSL tanúsítvány protokolljának köszönhetően.

A szolgáltatók általában éves, vagy havidíjon teszik elérhetővé az SSL tanúsítvány-t az oldalak számára, ami 2500 forinttól akár 10.000 forintig is terjedhet évente.

A tanúsítványok típusról részletesebben majd egy másik cikkben írok még.

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!