Miért pont WordPress? - 1. rész - Blog - peterteszary.com
Ingyenes Konzultáció
Support

Miért pont WordPress? – 1. rész

2021.06.15.

Miért Pont WordPress?

Számtalan bejegyzés született már a témával kapcsolatban. Angolul és magyar nyelven is sokan boncolgatták már a témát. Sokan kedvelik, sokan pedig egyenesen utálják, de egy dolgot nem lehet tagadni: a WordPress nagyon népszerű.

Webdesignerként én is a WP mellett teszem le a voksom. Az ok igen egyszerű: mert az interneten fellelhető (összes) weboldal 37,1%-a WordPress motorját használja. (Forrás: https://bit.ly/2KJ5MXM) A CMS rendszereket használó weboldalaknak pedig a 63,4%-a. A keretrendszer maga ingyenes és rengeteg lehetőséget biztosít az oldalunk felturbózására. Ez már csak azért is fontos, mert ahány ügyfél annyiféle igény létezik. Nincsen két egyforma weboldal.

Na jó, de mi is az a WordPress?
A WordPress egy CMS keretrendszer.
De mit jelent a CMS?

A CMS egy angol rövidítés amely Content Management System-et, tehát tartalom kezelő rendszert jelent kibontva. Alapvetően egy blog motor lenne, de az évek során számtalan kiegészítőt kapott és rengeteg változtatáson esett át (Az első (0.7) verziót 2003. május 27-én adta ki Matt Mullenweg és Ryan Boren. ). Ennek köszönhetően nagyon nagy területet fed le annak tekintetében, hogy mire lehet használni az online világban.

Építhetünk vele portfólió weboldalt, webshopot, de akár éttermek számára foglalási rendszert is. Bármit. Igazából azt mondhatom, hogy a felhasználhatóságának csak a képzeletünk szabhat határt.

Természetesen többféle CMS rendszer létezik mint például a Joomla, Drupal etc., de a legnépszerűbb mégis a WordPress. Nagyon sokan ezért is támadják. Mert minden rendszernek ahogyan a WordPressnek is megvannak a maga gyengeségei. A pozitív érvelés a WP mellett mégis talán az, hogy pont a népszerűsége miatt folyamatosan érkeznek rá az újabb frissítések, fejlesztések, kiegészítők.

 

Nyílt forráskódú rendszer

A WordPress egy nyílt forráskódú keretrendszer, aminek már igen népes tábora van világszerte. Sok tehetséges fejlesztő az igények felmerülése miatt, vagy pont azért mert ő maga nem talált megoldást a problémájára amikor kereste, saját fejlesztésű plugineket készít a WordPresshez. Hogy mik a pluginek és mire is jók, arra is ki fogok térni egy későbbi bejegyzésben.

Mindenki másra szeretné használni az oldalát. Valaki csak a blogját szeretné itt vezetni, de van aki egy komplett áruházat szeretne felépíteni az online világban. Ezt is meg lehet tenni a WP-vel.

 

A Működése

Alapvetően a WP oldalak működését kell megértenünk. A WordPress oldalak az oldal file-jaiból és az adatbázisból állnak. A kettő nem működik egymás nélkül. Ezt képzeljük el úgy (egy nagyon leegyszerűsített példával, ami miatt előre is elnézést kérek a szakavatott olvasóktól, de igyekszem konyhanyelven leírni a dolgokat a laikusok számára), hogy a WP file-ok a kasztni az adatbázis pedig maga a motor.

Maga a keretrendszer installálása viszonylag egyszerű, bár avatatlan kezek között sok hibába belefuthatunk. Érdemes szakember segítségét kérnünk ha saját oldalt szeretnénk csinálni, de természetesen magunk is belevághatunk.

Azzal azért tisztában kell lenni, hogy ha csak ki szeretnénk próbálni magunkat, akkor minden további nélkül “játszhatunk” a WordPressel, de ha valóban egyedi és tiszta oldalt szeretnénk, akkor érdemes szakértő segítségét kérni az oldalunk elkészítéséhez, mert rengeteg olyan apró trükk van, amit egy komoly weboldalnál jobb ha hozzáértő végez el.

A témához később még visszatérek. Ez egyelőre csak egy bevezető volt.

Oszd meg ha tetszett:
Vissza a bejegyzésekhez

Hírlevél és nem SPAM! :)

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le semmi fontos újdonságról, tippről. Ha nem tetszik a tartalom természetesen bármikor leiratkozhatsz. A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót és az adatkezelési szabályzatot!